Pijn in Spieren

Behandeling van Myofasciale Pijn

Myofasciale pijn

Pijn in de spieren kan myofasciale pijn zijn. De pijn wordt veroorzaakt door pijnpunten in de spieren, zogenaamde: ‘triggerpoints’. Triggerpoints kunnen naast pijnklachten vele andere klachten geven, waaronder afname van de spierkracht, spierverkorting, tintelingen, duizeligheid, wazig zien, transpiratie en koude handen en/of voeten.

Oorzaak

Triggerpoints komen veel voor en kunnen ontstaan door overbelasting van spieren, bewust of onbewust. Veelvuldig herhaalde bewegingen, verkeerde houding, stress of trauma’s (plotselinge overbelasting van spieren) kunnen triggerpoints doen ontstaan.
Er zijn 2 soorten triggerpoints, latente en actieve triggerpoints. Latente triggerpoints voelt u alleen bij druk, aanspanning of rekking. Actieve triggerpoints geven spontane klachten, zelfs als u niets doet.

Behandeling

Bij myofasciale pijn is het belangrijk dat de pijnpunten worden aangepakt en tevens de overbelaste spieren rust wordt gegeven. Als de pijn aanmerkelijk is verminderd, krijgt u oefeningen om de spieren geleidelijk aan meer te belasten. Tijdens de behandeling is veel aandacht voor de oorzaken. Als de pijn een gevolg is van bijvoorbeeld een verkeerde werkhouding, chronische overbelasting of stress, dan is het belangrijk om ook dit aspect aan te pakken, anders is de kans groot dat de klachten terugkeren.
Al onze fysiotherapeuten zijn gespecialiseerd in het behandelen van myofasciale pijn. Zij maken bij de behandeling gebruik van massagetechnieken en passen ‘dry needling’ toe.

Dry needling

Bij dry needling wordt het triggerpoint aangeprikt met een naaldje. Dry needling is een zeer effectieve behandelmethode en leidt vaak tot een snelle vermindering van pijnklachten.
Er wordt uitsluitend in overleg en met uw toestemming overgegaan tot dry needling. Hiervoor dient u, voor het starten van deze behandelmethode, een verklaring te ondertekenen. Door ondertekening geeft u aan dat u voldoende geïnformeerd bent en dat u toestemming geeft voor deze behandeling.
Dry needling is géén acupunctuur. Acupuncturisten hebben een andere opleiding, een andere zienswijze en streven andere behandeldoelen na.
Inmiddels wordt dry needling door de beroepsvereniging (KNGF) erkend als een fysiotherapeutische behandeling.

Betrouwbaarheid

Het is wetenschappelijk aangetoond dat dry needling leidt tot een snelle vermindering van de pijnklachten.

Terug naar overzicht