In 1978 ben ik afgestudeerd als algemeen fysiotherapeut aan de Academie voor Fysiotherapie in Groningen en startte met werken in een particuliere praktijk in Paterswolde. Ik kreeg 3 kinderen en gaf naast fysiotherapie ook zwangerschapsgymnastiek en behandelde vrouwen met bekkenklachten.

In 1993 deed ik de opleiding Sportfysiotherapie in Papendal en behandelde ik ook sporters. Rond het jaar 2000 ging ik mij verdiepen in myofasciale pijnklachten en het behandelen van pijnpunten in spieren: zogenaamde triggerpoints. Op dit gebied heb ik talloze cursussen gevolgd. In die tijd was ik ook onderzoeksassistente bij het promotieonderzoek van mijn man, naar het voorkomen van triggerpoints in schouderspieren.

Nadat ik in aanraking kwam met een Amerikaanse collega, die myofasciale pijnklachten behandelde met dry needling (2006), heb ik onmiddellijk de dry needlingcursus van hem en erna van een Canadese collega gevolgd. Dit leidde ertoe dat ik tot de eerste groep fysiotherapeuten behoorde die dry needling in Nederland ging toepassen.

In 2011 ben ik gestart met de Master Musculoskeletale Revalidatie aan de HAN in Nijmegen. Daar studeerde ik af in 2014 met uitstroomprofiel Manueel Therapie. Ik volgde hiervoor o.a. een stage in Washington, Amerika. De manueel therapie is voor mij van toegevoegde waarde omdat door specifieke technieken toe te passen op de wervelkolom en in gewrichten ook ontspanning van spieren kan worden bereikt.

Mijn doel is mijn patiënten weer optimaal te laten functioneren. Dat betekent dat ik niet alleen de pijn en beperkingen behandel, maar ook samen met de cliënt, probeer te ontdekken waar de oorzaak van de klachten ligt. Vaak is dat een combinatie van lichaam en geest. Een verkeerde houding, fysiek zwaar werk, maar ook psychische overbelasting, het eigen karakter en de leefomstandigheden kunnen daaraan ten grondslag liggen. De uitdaging is voor mij deze puzzel op te lossen.

Specialistische opleidingen:

- Pré- en Postnatale Educatie (zwangerschapsgymnastiek)

- Fysiotherapie bij bekkenklachten

- Cyriax (systeem voor onderzoek van klachten aan het bewegingsapparaat)

- Sportfysiotherapie

- McKenzie Therapie (mechanische methode voor behandelen van klachten aan het

bewegingsapparaat)

- Management in de Gezondheidszorg

- Behandeling Myofasciaal Pijnsyndroom (diverse cursussen)

- Manual Triggerpoint Therapy and Needling (Janet D. Travell Seminar USA)

- Master Musculoskeletale Revalidatie HAN

Hieronder vindt u een aantal therapievormen waarin Maria gespecialiseerd is: